نشست گروه ۳+۳ بار دیگر در غیاب گرجستان برگزار شد

جمعه ۱۴۰۳/۰۷/۲۷

وزارت امور خارجه ترکیه روز جمعه، ۲۷ آبان، با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که در نشست وزیران امور خارجه شش کشور، موسوم به ۳+۳، مسائل مربوط به برقراری صلح و ثبات پایدار و همچنین توسعه منطقه‌ای در قفقاز جنوبی مورد رسیدگی قرار گرفت.

در در دومین اجلاس ساز و کار همکاری منطقه‌ای قفقاز موسوم به ۳ + ۳ در ترکیه، در غیاب گرجستان، وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و روسیه اعلامیه مشترکی منتشر کردند که در آن بر همکاری‌های اقتصادی منطقه‌ای برای ایجاد اعتماد بین کشورها و همچنین رفاه و ثبات منطقه تاکید و گفته شده است که کشورهای حاضر در این نشست توافق کردند که فرصت‌های همکاری در زمینه‌های حمل و نقل، ارتباطات، تجارت، انرژی و سرمایه گذاری بررسی شود.

براساس بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه، وزیران امور خارجه این شش کشور، پس از پایان نشست خود با رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه دیدار و گفت‌وگو کردند.

در حاشیه این نشست عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی با آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان× دیدار کرد.

گرجستان به دلیل اختلافاتی که با روسیه دارد، مانند دور اول این اجلاس از شرکت در دومین اجلاس ساز و کار ۳ به علاوه ۳ خودداری کرده است.

اجلاس ۳ به علاوه ۳

اجلاس ۳ به علاوه ۳ یک چارچوب دیپلماتیک است که به منظور بررسی مسائل منطقه قفقاز جنوبی و با هدف تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و ایجاد امنیت و ثبات در این منطقه تشکیل شده است.

این اجلاس شامل سه کشور قفقاز جنوبی (آذربایجان، ارمنستان و گرجستان) و سه کشور همسایه (روسیه، ترکیه و ایران) است.

این ساختار پس از جنگ ۲۰۲۰ در قره‌باغ شکل گرفت و به‌دنبال ایجاد گفت‌وگوهای چندجانبه برای حل مشکلات و چالش‌های منطقه‌ای است.

افزایش فشار‌ها بر جمهوری اسلامی

هفته گذشته اتحادیه اروپا به همراه بریتانیا و استرالیا تعدادی از افراد و شرکت‌های وابسته به صنعت موشکی جمهوری اسلامی را هدف تحریم قرار دادند.

در پی این تحریم‌ها شرکت‌های هوایپمایی ایران ایر، ساها و ماهان از ورود به خاک اتحادیه اروپا منع شدند.

در تحولی دیگر، محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی به همراه دیگر رهبران شورای همکاری خلیج فارس ۲۵ مهر در بروکسل با رهبران اتحادیه اروپا دیدار کرد.

در نتیجه این مذاکرات اتحادیه اروپا به همراه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه‌ای از ایران خواستند به «اشغال» جزایر سه‌گانه ایرانی تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی پایان دهد.

در این بیانیه از مالکیت ایران بر این جزایر، به عنوان نقض تمامیت سرزمینی امارات و اصول منشور سازمان ملل یاد شد.

سفرهای عراقچی

سفرهای منطقه‌ای عراقچی به امید کاهش تنش‌ها و جلوگیری از پاسخ اسرائیل به حمله موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل انجام می‌شود.

عراقچی، چهار‌شنبه ۲۵ مهر، در امان با عبدالله بن حسین، پادشاه اردن و وزیر امور خارجه این کشور گفت‌و‌گو کرد و خواستار اقدام جمعی کشورهای منطقه برای متوقف کردن اسرائیل و جلوگیری از گسترش دامنه جنگ در منطقه شد.

او هم‌زمان در تماس با آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل بر آمادگی کامل جمهوری اسلامی برای پاسخ «قاطع و پشیمان کننده به هر گونه ماجراجویی» از سوی اسرائیل تاکید کرد و گفت که «مسئولیت عواقب گسترش ناامنی در منطقه» بر عهده اسرائیل و آمریکاست.

گوترش در این گفت‌و‌گو نگرانی خود را از افزایش تنش‌ها در منطقه اعلام کرد و گفت تنها راه حل پایان دادن به جنگ، تلاش برای دست‌یابی به راه حل سیاسی است.

پس از آن، عراقچی راهی مصر شد و با عبدالفتاح السیسی رییس جمهوری مصر درباره آخرین تحولات منطقه گفت‌و‌گو کرد.

دفتر ریاست جمهوری مصر در بیانیه‌ای بر مخالفت با گسترش درگیری‌ها و ضرورت توقف تنش‌ها برای جلوگیری از جنگ منطقه‌ای و پیامدهای خطرناک آن بر امنیت کشورهای منطقه تاکید کرد.

عراقچی روز یک‌شنبه در نشست خبری مشترک با فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق گفته بود جمهوری اسلامی خواهان افزایش تنش و جنگ نیست اما برای آن آماده است.

عراقچی همچنین موضوع ارسال راکت کوتاه‌برد به روسیه را تکذیب نکرد اما گفت جمهوری اسلامی به این کشور «موشک‌های بالستیک» نداده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها