مایکل والتز، مدافع انزوای اقتصادی و بازدارندگی دیپلماتیک و نظامی برای مهار تهران

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۸/۲۲

مایک والتز، نماینده جمهوری‌خواه فلوریدا در مجلس نمایندگان آمریکا که به گزارش رسانه‌های آمریکایی، از سوی دونالد ترامپ به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید برگزیده شده، یکی دیگر از مقامات کلیدی دولت ترامپ خواهد بود که سابقه‌ای طولانی از مواضع سختگیرانه علیه جمهوری اسلامی دارد.

مایکل جورج گلن والتز معروف به مایک والتز ۳۱ ژانویه ۱۹۷۴ در بوینتون بیچ در ایالت فلوریدا به دنیا آمده و سرهنگ بازنشسته نیروهای کلاه سبز و ویژه ارتش ایالات متحده است.

او که در سال ۲۰۱۸ به‌عنوان نماینده فلوریدا به مجلس نمایندگان آمریکا راه یافت، سابقه‎‌ای طولانی در محافل سیاسی واشینگتن دارد و در مجلس نمایندگان از جمله چهره‌های مخالف سیاست خارجی بایدن در قبال جمهوری اسلامی بود.

طرفدار فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی

مایک والتز که مخالف توافق هسته‌ای با قدرت‌های جهانی موسوم به برجام است، بر این باور است که برجام با ارائه امتیازات مالی قابل‌توجه به جمهوری اسلامی، نتوانست جاه‌طلبی‌های هسته‌ای بلندمدت تهران را متوقف کند.

او سال گذشته به ایران اینترنشنال گفت: «رژیم ایران معنای فشار، قدرت و هر نوع تهدید علیه قدرت و پول خود را می‌فهمد.ما نمی‌توانیم دلجویی کنیم، امتیاز بدهیم و امیدوار باشیم که آنها بهتر عمل کنند.»

او همچون ترامپ خواستار توافق احتمالی جامع‌تر با جمهوری اسلامی است که علاوه بر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، شامل برنامه توسعه موشک‌های بالستیک این کشور و حمایت تهران از تروریسم نیز باشد.

برای وادار کردن جمهوری اسلامی به چنین توافقی، او معتقد است که تحریم‌ها، ابزار مهمی هستند و انزوای اقتصادی، همراه با بازدارندگی دیپلماتیک و نظامی، برای مقابله با تهدیدهای جمهوری اسلامی ضروری است.

این عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان در مصاحبه‌ای گفته تنها چیزی که رهبر جمهوری اسلامی را از بلندپروازی‌های هسته‌ای خود بازمی‌دارد «تهدید و استفاده بسیار معتبر از نیروی نظامی است».

او افزود: «هیچ کس خواهان جنگ نیست، هیچ کس خواهان درگیری نیست، اما این موضوع بازدارندگی است. و در این مرحله، با توجه به این که ایران فکر می‌کند به این هدف نزدیک است، این تنها چیزی است که او را متوقف خواهد کرد.»

والتز علاوه بر تمرکز بر رفتار خارجی جمهوری اسلامی، نگرانی خود را در مورد سیاست‌ داخلی آن، به ‌ویژه نقض حقوق بشر ابراز کرده است.

او سرکوب مخالفان سیاسی، محدودیت‌های آزادی بیان و اجتماع و رفتار با اقلیت‌های مذهبی و قومی را محکوم کرده و از حامیان طرح‌هایی مانند قانون مهسا برای افزایش فشار بر جمهوری اسلامی و حمایت از مردم ایران نیز بوده است.

والتز همچنین با شاهزاده رضا پهلوی نیز دیدار داشته و او را «مدافع قوی دموکراسی» خوانده است.

مواضع درباره گروه‌های نیابتی

این عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا، یکی از حامیان سیاست فشار بر گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه خاورمیانه مانند حزب‌الله در لبنان، حوثی‌ها در یمن و گروه‌های شبه‌نظامی در عراق و سوریه است.

او برای مدتی طولانی تلاش‌های اعضای دو حزب آمریکا در کنگره برای تحت فشار قرار دادن دولت بایدن به منظور معرفی مجدد حوثی‌ها به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی را رهبری کرد.

او بارها نظراتش را درباره این گروه‌ها ابراز کرده و به عنوان نمونه در واکنش به کشته شدن اسماعیل هنیه رییس‌ پیشین دفتر سیاسی حماس نوشت: «هنیه در حالی که مردم از فقر رنج می‌بردند، میلیون‌ها دلار از کالاهای قاچاق به غزه پول به دست آورد. حتی سپاه هم نتوانست از او محافظت کند.»

همچنین والتز معتقد است که جمهوری اسلامی حمایت از این گروه‌ها به بی‌ثباتی در خاورمیانه دامن می‌زند و از این نظر نیز تهدیدی برای منافع آمریکاست.

این نماینده جمهوری‌خواه بارها از اقدامات جمهوری اسلامی برای گسترش نفوذ خود در منطقه انتقاد کرده و همواره بر اهمیت حمایت از متحدان آمریکا در خاورمیانه، به‌ویژه اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج فارس، تاکید کرده است.

او اتحاد آمریکا با این کشورها را برای حفظ ثبات در منطقه و سیاست بازدارندگی در برابر تهدیدات جمهوری اسلامی حیاتی می‌داند.

والتز همچنین از حضور قوی نظامی آمریکا در خاورمیانه برای بازدارندگی در برابر «تجاوزات جمهوری اسلامی» و اطمینان دادن به متحدان منطقه‌ای آمریکا حمایت کرده است.

حتی قبل از جنگ در غزه، والتز در بهار سال گذشته گفت که ایالات متحده باید روشن کند که اسرائیل را از حمله به برنامه هسته‌ای ایران باز نمی‌دارد و ایالات متحده باید به ایران «از طرق مختلف نشان دهد که توانایی‌های نظامی ما به گونه‌ای است که ما واقعا می‌توانیم به برنامه آنها آسیب جدی وارد کنیم.»

او خواستار «انتقال معتبر نیروهای آمریکا به منطقه و فروش و دادن تجهیزات نظامی پیشرفته و فنی به اسرائیل» شده است.

والتز از این که اسرائیل خواستار چنین تسلیحاتی از آمریکا شد اما دولت بایدن آنها را ارائه نکرد، انتقاد کرده است.

منتقد سرسخت طالبان

والتز از مخالفان سرسخت حکومت طالبان در افغانستان است و از منتقدان خروج شتاب‌زده آمریکا از افغانستان از سوی بایدن بود.

در اوت ۲۰۲۱ در پی سقوط دولت افغانستان و بازگشت طالبان به قدرت، او خواهان استعفای زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه ایالات متحده در این کشور شده بود که توافقنامه دوحه با طالبان را امضا کرد.

در آن زمان، والتز در شبکه اجتماعی ایکس نوشته: «خلیلزاد نماینده ویژه ایالات متحده برای افغانستان باید استعفا دهد.»

او یادداشت‌های خبرنگار لانگوار جورنال درباره خلیلزاد و نقش او در امضای توافقنامه دوحه را بازنشر کرده بود که در آن آمده بود خلیلزاد «در مورد پاکستان و اتحاد طالبان و القاعده به کنگره دروغ گفت.»

موضع سخت در برابر چین و کره شمالی

والتز خواستار موضع سرسختانه‌تر آمریکا در برابر چین و کره شمالی است و معتقد است که ارتش آمریکا برای مواجهه با بحران‌های احتمالی در شرق دور و اقیانوس آرام از آمادگی کافی برخوردار نیست.

والتز در ۲۷ تیر امسال در گردهمایی ملی جمهوری‌خواهان گفت: «در زمان جو بایدن، جهان در آشفته‌ترین وضع بوده است. ترامپ داعش را شکست داد، جمهوری اسلامی را ورشکسته کرد، چین را وادار کرد هزینه بدهد و جلوی روسیه را گرفت.»

این نماینده جمهوری‌خواه از ترامپ به دلیل فشار آوردن به متحدان آمریکا در ناتو برای صرف هزینه‌های دفاعی بیشتر تمجید کرده است، اما برخلاف رییس‌جمهوری منتخب، به ایالات متحده پیشنهاد خروج از این ائتلاف را نداده است.

او ماه گذشته گفت: «ببینید ما می‌توانیم متحد و دوست باشیم و گفت‌وگوهای سختی داشته باشیم.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

اقتصاد و بازار
۲۴ با فرداد فرحزاد
جهان‌نما
برنامه با کامبیز حسینی

شنیداری

پادکست‌ها