محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی مسعود پزشکیان، با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد مردم از فیلترشکن استفاده میکنند، گفت مردم ماهانه ۲۰۰ هزار تومان برای خرید فیلترشکن هزینه میکنند. او افزود گاهی هزینه خرید فیلترشکن از هزینه تلفن همراه افراد بیشتر است.
قائمپناه پنجشنبه هشتم آذر در گفتوگو با ایرنا، خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی، اعلام کرد بر اساس نظرسنجیها، مشکل رجیستری گوشیهای آیفون و رفع فیلترینگ از دغدغههای مردم ایران به شمار میروند.
معاون اجرایی پزشکیان با بیان اینکه در سفر به استان سیستان و بلوچستان ۶۵ درصد مردم تقاضایشان رفع فیلترینگ بود، گفت مردم سالانه میلیاردها تومان برای فیلترشکن هزینه میکنند و رفع فیلترینگ میتواند هزینههای آنها را کاهش دهد.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، ششم آذر خبر داد ۸۵ درصد مردم ایران از فیلترشکن استفاده میکنند و گردش مالی فیلترشکنها ۲۰ هزار میلیارد تومان است.
او هفتم آذر نیز با بیان اینکه در ایام خاصی، مانند فضای «حکومت نظامی»، ممکن است فیلترینگ مورد استفاده قرار گیرد، گفت: «حتما در ایام سخت امنیتی، یکی از راهکارهایی که میتواند امنیت را برقرار کند، استفاده از مسدودسازی است، ولی این مساله نمیتواند دائمی باشد.»
مهاجرانی ۲۳ مهر در پاسخ به سوالی در خصوص رفع فیلترینگ اینترنت گفته بود: «نمیتوانیم تغییرات را به یکباره ایجاد کنیم؛ فرآیند بازنگری در فیلترینگ در حال پیگیری است. صبوری کنید.»
در هفتههای گذشته، ادامه فیلترینگ در دولت پزشکیان اعتراضات گستردهای را در میان کاربران ایرانی برانگیخته است.
رفع فیلتر رسانههای اجتماعی از جمله شعارها در تبلیغات انتخاباتی اصلاحطلبان در حمایت از پزشکیان بود.
پزشکیان در کارزار انتخاباتی خود، شعار برخورد با فیلترشکن فروشی را میداد اما تاکید میکرد این کار را همزمان با رفع فیلترینگ انجام خواهد داد، به طوری که کاربران نیازی به استفاده از فیلترشکن نداشته باشند.
در سالهای گذشته شماری از مقامهای جمهوری اسلامی، از جمله اعضای شورای عالی فضای مجازی که مسئول اصلی فیلترینگ در ایران است، خواهان رفع فیلتر پلتفرمها و رسانههای اجتماعی شدهاند اما این جلسات هیچ خروجی عملی به دنبال نداشته است.
روزنامه فرهیختگان ۳۰ آبان در گزارشی از «اشتراک نظر» سران سه قوه جمهوری اسلامی برای تغییر شرایط فعلی فیلترینگ در ایران خبر داد و نوشت آنها معتقدند باید بهجای فیلترینگ، «محدودسازی هوشمند» را جایگزین کرد.
جمهوری اسلامی در بیش از دو دهه اخیر اینترنت را شدیدا کنترل و اکثر ایرانیان را مجبور کرده است برای دسترسی به وبسایتها و رسانههای اجتماعی مسدود شده، به فیلترشکن روی آورند.
استفاده گسترده از چنین نرمافزارهایی یکی از دلایل اصلی کندی سرعت اینترنت در ایران است. همچنین گفته میشود شماری از شرکتها و افراد وابسته به حکومت ایران، از فروش فیلترشکن سود میبرند.
جمهوری اسلامی در حال کار بر روی طرح «شبکه ملی اینترنت» است تا دسترسی به اینترنت جهانی را قطع کند و کنترل کاملی بر محتوای آنلاین به دست آورد.