یک پژوهش جدید نشان میدهد مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه رحم در میان زنان جوان آمریکایی بهطور قابل توجهی کاهش یافته است. این موضوع میتواند نویددهنده تحولات مثبتی در آینده باشد، بهویژه اگر نرخ واکسیناسیون ویروس پاپیلومای انسانی، موسوم به اچپیوی (HPV)، افزایش یابد.
بر اساس این مطالعه که در مجله جاما منتشر شده، مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه رحم در میان نخستین گروه از زنانی که در سال ۲۰۰۶ واجد شرایط دریافت واکسن اچپیوی بودند، بهشدت کاهش یافته است.
آشیش دشموک، متخصص اپیدمیولوژی در دانشگاه پزشکی کارولینای جنوبی، در همین رابطه گفت: «ما فرض کردیم که با گذشت حدود ۱۶ سال از تزریق واکسن، شاید اکنون بتوانیم اثر اولیه آن را بر میزان مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه رحم مشاهده کنیم، و دقیقا همان چیزی را که انتظار داشتیم، دیدیم.»
نکات کلیدی پژوهش
در این تحقیق، آمار مربوط به مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه رحم برای زنان زیر ۲۵ سال در بازه زمانی ۱۹۹۲ تا ۲۰۲۱ بررسی شد. تحلیلها نشان داد که از سال ۱۹۹۲ تا ۲۰۱۵، مرگ و میر در هر دوره سه ساله، حدود چهار درصد کاهش داشته است.
در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۱، این عدد به بیش از ۶۰ درصد رسید و نرخ مرگ و میر به ۰.۰۰۷ مورد در هر ۱۰۰ هزار نفر کاهش یافت.
این کاهش قابل توجه با زمانبندی موجود در خصوص تاثیر احتمالی واکسیناسیون اچپیوی همزمان است.
امیلی برگر، اقتصاددان سلامت در دانشگاه اسلو، در این زمینه گفت: «این کاهش چشمگیر در زمانی رخ داده که انتظار میرفت تاثیر واکسیناسیون دیده شود. این مطالعه نشان میدهد که واکسنها در کاهش مرگ و میر نقشی کلیدی دارند.»
این یافتهها از آن جهت حائز اهمیت هستند که کاهش مرگ و میر تنها در میان زنان جوان مشاهده شده است.
به گفته آشیش دشموک، سرطان دهانه رحم در این گروه سنی هنوز بسیار نادر است، اما هنگامی که به گروههای سنی بالاتر مانند زنان ۳۰ و ۴۰ ساله نگاه میکنیم، شیوع آن بسیار بیشتر است.
او تاکید کرد به شرط بهبود نرخ واکسیناسیون، تاثیری که اکنون مشاهده شده، پیشنمایشی از آن چیزی است که ممکن است در ۲۰ تا ۳۰ سال آینده دیده شود.
در آینده چه باید کرد؟
نتایج این مطالعه نشاندهنده تاثیر مثبت واکسن اچپیوی در کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه رحم است.
این واکسن از ابتلا به شش نوع سرطان مرتبط با اچپیوی، از جمله سرطانهای دهانه رحم، واژن، مقعد و گلو جلوگیری میکند.
مطالعه دیگری که در ماه ژوئن در مجله ملی سرطانشناسی منتشر شد، نشان داد هیچ موردی از سرطان دهانه رحم در میان زنانی که واکسن اچپیوی را در سن ۱۲ یا ۱۳ سالگی دریافت کرده بودند، مشاهده نشده است.
این شواهد بر ضرورت افزایش آگاهی و ارتقای نرخ واکسیناسیون تاکید دارد تا تاثیرات بلندمدت این واکسن در گروههای سنی بالاتر نیز مشاهده شود.